Η πλατεία της Νέας Πεντέλης


Η Νέα Πεντέλη είναι δημοτική κοινότητα του Δήμου Πεντέλης ο οποίος απαρτίζεται επίσης από την Πεντέλη και την έδρα του δήμου, τα Μελίσσια.

Στο κέντρο της περιοχής βρίσκεται ο λόφος του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι (ζώνη δεξαμενής) με ιδιαίτερη θέα. Δίπλα από το εκκλησάκι, στους πρόποδες του λόφου, βρίσκεται και το δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου του Νεοπεντελικού. Το γήπεδο κατασκευάστηκε σε αυτή την θέση κατά τις δεκαετίες 1970-1980 μετά από το μπάζωμα μιας μικρής λίμνης (Λίμνη Θάλωσσι ή Βουρλίδα) που υπήρχε στην θέση αυτή.

Σημαντικό ρόλο στην περιοχή έχει η φυσική κατάσταση της ρεματιάς του Χαλανδρίου. Ξεκινά από τα σύνορα με την Πεντέλη και διέρχεται από το μέσον περίπου του οικισμού της Νέας Πεντέλης. Η παραρεμάτια ζώνη της ρεματιάς αυτής προστατεύεται με βάση το Π.Δ. ΦΕΚ 659/Δ/1995. Καθοριστικό ρόλο στην τήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της ρεματιάς έχει και ο σύλλογος προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου.

Η περιοχή άρχισε να κατοικείται παράλληλα με τη γειτονική Πεντέλη. Πιό συστηματικά άρχισαν να κατοικούν την Νέα Πεντέλη λατόμοι, που ήρθαν από τα νησιά του Αιγαίου (Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Κάρπαθο κ.α.) για να δουλέψουν στα λατομεία μαρμάρου κατα τις δεκαετίες 1950 – 1960. Τα λατομεία της νότιας πλευράς του βουνού λειτούργησαν μέχρι το 1974 οπότε και ανεστάλει η λειτουργία τους για περιβαλλοντικούς – αισθητικούς λόγους δημιουργόντας σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης σε αρκετούς κατοίκους. Λόγω του ότι η περιοχή βρίσκεται σε λίγο χαμηλότερο υψόμετρο οι κανόνες δόμησης επέτρεψαν την πιο πυκνή και εύκολη δόμηση και ευκολότερη ένταξη στο σχέδιο πόλεως σε αντίθεση με το σκεπτικισμό γύρω από τη δόμηση στη γειτονική περιοχή της Πεντέλης.

Share

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.